(ARCHIV – 2010-04-16 10:12:29)

Blog 4. (Gyöngyösi András vezetõedzõ)

Úgy érzem, hogy kedvenc sportágunk rossz irányba halad, Megfogalmazok pár gondolatot, hogy ha nálam lenne a varázspálca, akkor én miben látnám a sportág jövõjét.

A legfontosabb az lenne, hogy a válogatott- és a klubszezont fel kéne cserélni, tehát a válogatott események lennének télen, amire a fedett uszodák tökéletesek megfelelnének helyszínként – vagy akár egy mobil medence egy sportarénában elhelyezve, mint idén az Eb-n Zágrábban. A klubszezon, pedig nyáron lenne! Ezzel, szerintem sokkal népszerûbbé válna a sportág. Ha szükséges, akkor a FINA-ból (Világszervezet) is le kellene választani a pólót, mint ahogy a LEN-bõl (Európai Vízilabda Szövetség) ez már megtörtént anno.

Megszûnnének az uszoda problémák, és egy strandon is lehetne meccset rendezni, ahol már eleve adott a nézõközönség… A szponzorok is jobban érdekeltek lennének: üdítõ, sör, fagylalt, napozótermékek – ezekkel jól lehetne társítani a sportot. A lényeg, hogy a mindenkori Nyári Olimpiára esõ szezont leszámítva, akár évek múlva már mûködhetne, mint például az  NHL (profi jégkorong bajnokság Észak-Amerikában), vagyis az  Olimpia alatt szünet lenne. Persze mindez csak akkor, ha mûködne, de miért ne?

Ugye, nyáron minden csapatsportág szünetel, ezért a médiában is sokkal könnyebben érvényesülhetne a vízilabda, a jelenlegi helyzet olyan mintha a hoki bajnokságot nyáron rendeznék. Elég fura lenne, nem? Na. ilyen a vízipóló télen… Plusz, még ha belegondolunk, hogy a pólót jelentõs részben mediterrán országokban (Olaszország, Spanyolország, Horvátország, Montenegró, Görögország, stb.) játsszák, akkor meg különösen lenne értelme ennek a változásnak.

A szabályokon is lehetne változtatni, hogy minél látványosabb, gyorsabb legyen a játék. Erre a következõ ötleteim lennének: 1. a pálya hosszát lerövidíteni 25 méterre (a szélesség maradjon). 2. az 5 méteren belül a szabaddobás onnan lenne elvégzendõ, ahonnan a kiállítás történt, ezzel meg lehetne szüntetni azt az élvezhetetlen center-bekk verekedést,mert ugye a bírók nem mernek ítélni, mert az tuti gól lenne.

A 3. ötletem, hogy a kiállított játékos büntetése addig tartana, amíg kiúszik a sarokba és utána vagy õ vagy a cseréje egybõl visszajöhetne. Megszüntetve ezzel az unalmas fór-hátrány játékot, amit egy gyors lövés váltana fel. Persze ez igényelne újra gólbírót, aki ellenõrizné a szabályos visszatérést, ami, ha nem szabályos, akkor büntetõvel „jutalmaznának”.4. Ha a mérkõzés döntetlennel végzõdne, bevezetném a hokiszerû szétlövést, ami abból állna, hogy a játékos a félpályáról ráúszna a kapura, s mondjuk lenne 5-8 másodperce rá, hogy ellõje a labdát – persze az idõt elõtte tesztelni kellene mennyi az optimális. 5. A kapus cseréje, mint a hokiban vagy a kézilabdában. Helyette egy mezõnyjátékos jöhetne be, persze korlátozott idõben, pl. az utolsó negyedben vagy hasonló… Szerintem ezek a dolgok mind nézhetõbbé tennék a játékot! Persze sok ötlet lehetne még…

A legfontosabb a szándék, hogy valami elinduljon, mert sajnos egyre érdektelenebbé válik a sportág, ezért mindenféleképpen szükséges lenne a változás – persze ez az én véleményem…
 
keresnék egyéni szponzorokat is, akiknek megjelenítést biztosítanék mérkõzéseken molinó formájában, támogatói póló, sapka vagy egyebek felületén, saját gépkocsim felmatricázásával, interjúk alatti közlésével, blogban levõ megjelenéssel. Úgy érzem, aki hosszútávon gondolkodik, annak jó reklámlehetõség lennék…

Tehát aki érdeklõdne, az írjon a tojo68@freemail.hu-ra.

Hajrá DVSE, hajrá LOKI!