Amikor Komlósi Péter vezetőedző márciusban bejelentette, hogy a szezon végén távozik a Debreceni VSE éléről, a klubvezetőség rendkívül gyorsan, házon belül találta meg a csapatot a felsőházi rájátszásba vezető tréner utódját. A választás Miroslav Bajinra esett, aki addig az utánpótlásért felelt, nem mellesleg ezzel a döntéssel a szerb szakember lett az OB I-es férfi vízilabda-bajnokság első külföldi edzője. –írta a Nemzeti Sport szombati számában.

Az újvidéken született Bajin 34 éves kora ellenére már 15 éve edzősködik – vízilabda pályafutása korai befejezése után rögtön elkezdte a képzést -, ebből az utolsó hat évet Magyarországon töltötte. Már magyarul beszél és gondolkodik, de azért nem tagadja meg gyökereit, a módszereibe beiktat néhány szerb elemet, például a sok lábtempót.

-Sokan azt mondták, fiatal vagyok még ehhez a feladathoz, de én nem éreztem, hogy a korom problémát jelente. Ezzel együtt, amikor a klub elnöke, Becsky István felajánlotta a lehetőséget, elgondolkodtam a válaszon. –mondta kinevezése hátteréről Miroslav Bajin. –Sokat beszélgettem magyar és szerb edzőkkel, játékosokkal, és mindannyian azt tanácsolták, fogadjam el a felkérést. Hallgattam rájuk, és mikor a klubvezetőség rábólintott a koncepciómra, hamar megegyeztünk.

A koncepció –nem meglepő módon- a fiatalok beépítését szorgalmazza. Bajin egy év egri kitérőt leszámítva hat évet foglalkozott a debreceni utánpótlással, és azok a játékosok most értek meg arra, hogy beépíthesse őket a felnőtt csapatba.

-Ennek nincs nagy divatja Magyarországon, de én bízom benne, hogy élni fognak a lehetőséggel. Nehéz feladat vár rájuk, egyrészt hiába a legjobbak a korosztályukban, azért a felnőtt vízilabda más kávéház. Másrészt kettős terhelésben lesz részük, hiszen továbbra is játszanak majd az ifjúsági bajnokságban. – vázolja a fiatalokra váró feladatot a szakvezető. –A rutinos játékosok segítségére is számítok a beilleszkedésük elősegítésében, legyenek azok új gazolások vagy régóta Debrecenben pólózók.

Rutinos játékos például az újonnan igazolt Kovács Gábor, aki az OSC-ből szerződött Debrecenbe. Rajta kívül érkezett Dőry Farkas Belgrádból, Kósik Soma Miskolcról és a junior-világbajnok Giorgo La Rosa a Cataniától. Az olasz bekknek ez lesz az első szezonja légiósként, így neki ugyanúgy bele kell tanulnia az Ob I-be, mint a fiataloknak.

Épp ezért az évadban az elsődleges cél az utánpótláskorú játékosok beépítése lesz, de emellett a klub szeretné megőrizni a helyét a középmezőny első felében. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a debrecenieké az egyik legfiatalabb keret az Ob I-ben – a tizennyolcas keretből tizenegyen utánpótláskorúak –, de ebből akár előnyt is lehet kovácsolni Bajin szerint.

-Gyors vízilabdát szeretnénk játszani, erre egyértelműen alkalmas a keret. A fiatalok értelem szerűen jó állapotban vannak, ők adják a lendületet, a többiek pedig a tapasztalatot. A legfontosabb, hogy harcoljunk egymásért, mindig látszódjon az egység. –mondta filozófiájáról a vezetőedző. –Úgy érzem, sikerült megfelelő felkészülési programot összeállítani, és bár még nem készülünk teljes kerettel, a rajtra készen állunk. Nagy különbség az eddigi feladatomhoz képest, hogy már vannak a keretben kész játékosok, kevesebbet kell technikai képzéssel foglalkozni. Az edzésmunkában ötvözöm a stílusokat, lesz egy kis szerb és egy kis magyar vízilabda is, a lényeg, hogy ne féljünk senkitől: minden ellenféllel jó meccset akarunk játszani.

(forrás: Nemzeti Sport)