(ARCHIV – 2010-04-30 08:41:47)

blog 5 (Gyöngyösi András vezetõedzõ)

Több mint fél éve dolgozom a hazai utánpótlás bajnokságban, így kézzel fogható közelségben vagyok, bár e nélkül sem lenne eltérõ a véleményem.

Ami a legfontosabb szerintem, hogy egy komoly szintû szakmai bizottságot kellene a szövetségnek felállítani.

Ennek feladata lenne, hogy ellenõrizze a klubokban történõ, utánpótlással foglalkozó munkát. Elsõdlegesen azt, hogy megfelelõ vízmennyiség biztosított-e egy klubban lévõ igazolt játékosok számára. A sportág népszerûsége ugyanis nõtt hazánkban, de sajnos az uszodák száma nem. Ezáltal a vízilabda egyre jobban a tömegsport irányába mozdul, ami szerintem nem jó, mert egy olyan sport, ami különleges edzésteret igényel, nem lehet tömegsport. A póló is ilyen, ahogy a jégkorong is szerintem. Tömegsport (is) lehet a foci, a kézi, a kosárlabda, mert ugye a pályák, a tornatermek száma igen nagy, de egy sima téren is lehet focizni mondjuk. Na, a póló nem ilyen, ezért szükség lenne egyfajta kontrollra az igazolt játékosok és az igényelt vízfelület felett. Persze azért mindemellett mégis lehet tömegsport is a vízilabda, de azok a klubok ne kapjanak igazolást az országos bajnokságokra.

A másik fontos kérdés a szakmai tudás minimumának megállapítása az adott korosztályok részére!

Mert ez is ahány ház, annyi szokás, és azért ez nem járható út, mert az nem lehet, hogy a gyerek még nem úszik jó, de már az M-zónát gyakorolja. Bár lehet, hogy tévedek. Tehát erre, szerintem egy komoly stábot kellene felkérni, és az megállapítaná, hogy mi az, amit szükséges egy 8-10, 11-13, 14-17 éves (szerintem 17 év fölött már mindent kellene tudni amúgy) pólósnak tudnia. Úszóeredményekben, fizikailag, technikailag, taktikailag.

Tartani kellene egy országos edzõ-konferenciát, ahol nem csak arról beszélünk, hogy a szerbeknek milyen jó a lábtempója, hanem gyakorlatokat, edzésmodelleket adunk azoknak az edzõknek, akik ezt játékosi pályafutásuk során nem sajátíthatták el…

Gondolom mindenki szeretné tudni, milyen edzés tervvel dolgozik a válogatott, és az élklubok, mert ugye, ha valaki felmegy egy válogatott edzésre, ezt nem tudja meg, mert ahhoz hónapokat kellene ott tölteni és az elég költséges lenne. Lehetne egy szakmai honlapot is indítani, ahol felkérésre magyar és külföldi edzõk publikálhatnának különbözõ szakmai témákban.

Mert ugye azt látjuk, hogy átlépjük a határt Röszkénél és onnan nagyjából ugyanazt edzi, játssza mindenki egészen az albán határig… Nem azt mondom, hogy ez a helyes, de az se jó, ha egy adott klubban egy gyerek a serdülõ edzõnél, és az ifi edzõnél mást edz, mást játszik, és csak akkor találkoznak az elképzelések, ha egyik csapat se játszik semmit, persze taktikailag értendõen.

Centerképzés terén is nagyot kellene elõre lépni, mert sok az adott tehetség, csak szerintem specifikusan kellene képezni õket 13-14 éves koruktól kezdve. Külön csoportokban, mert teljesen másfajta munkát végeznek õk, mint a többi játékos. Majdnem annyira különbözõt, mint a kapusok, a védekezõ játékukat leszámítva. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a többieket nem kellene megtanítani mind centerezni mind bekkelni, mert ma az lehet klasszis, aki ezeken a posztokon is jó. Lehetne csinálni szakmai csapatokat, amelyek év közben csinálnának egy center-iskolát, bekk-iskolát, mint ahogy a kapus-iskolák minden klubban mûködnek. Összeszedni az ország tehetséges centereit, bekkjeit és táborszerûen, havi alkalommal összehívni õket, valamint edzõiket…

Szintén nagyon fontos kérdés, hogy a klubokban legalul, a legfiatalabbakkal mindig dolgozzon egy úszóedzõ vagy legalább felügyelje a munkát mert ha ott nem tanulnak meg jó stílusban úszni, akkor késõbb a rossz beidegzõdéseket csak hosszú munka és sok szenvedés által lehet kijavítani.

Amiket leírok, azzal senkit nem akarok kritizálni, csak a véleményem mondom el, javító, segítõ szándékkal. Kérem, ezt olvassuk ki leírt soraimból minden alkalommal!

Hajrá DVSE, hajrá Loki!