Szép sikerrel zárta a bajnokságot a DVSE gyermek csapata, miután hazai pályán 10-9 arányban legyőzték a Szeged együttesét. A szezont nagyon gyengén kezdték Szabó Bence tanítványai, de a bajnokság második felében már kezdett összeállni a játék, amely szép győzelmekkel is párosult. Szezonértékelő interjújában a vezetőedzővel az együttes teljesítményéről és az utánpótlásban jelen lévő eredménykényszerről is beszélgettünk. Emellett a fiatal szakember elárulta, hogy miben kell csapatának, és neki a leginkább fejlődnie.

Mennyire értesz egyet azzal, hogy az utánpótlás alsóbb korosztályaiban az eredményesség csak másodlagos szempont?

-Teljes mértékben egyet értenék, ha a bajnokság lebonyolításába nem számítana bele a gyerek csapat eredményessége is. Mivel az ifi, serdülő és gyerekcsapatok helyezéseit átváltják egy pontszámmá, és ezen keresztül értékelik az utánpótlás teljesítményét, ezért sajnos nem lehet teljesen eltekinteni az eredményességtől. Mivel 13-14 éves gyerekekről van szó, ezért szerintem hangsúlyosabbnak kell lennie a képzésnek, ez sérül valamelyest azzal, hogy a gyermek bajnokság is beleszámít az utánpótlás megítélésébe. Nem arról van szó, hogy kevésbé szeretnénk megnyerni a meccseket, mert csak a képzésre figyelünk oda, de fontosabb, hogy fejlődjenek a játékosok. Ezzel megy szembe az, hogy az eredmények miatt valamikor kénytelen vagyok kevesebbet cserélni, és kevesebb lehetőséget adni a második sornak. De az edzéseken nagyszerű munkát végeznek a srácok, nagyon sokat fejlődtek idén, szerintem a jövőre a serdülőben játszóknak nem fog gondot jelenteni az a lépcsőfok meglépése, és akik maradnak a gyermek bajnokságban, azokkal pedig dolgozunk tovább.

Mennyire elégedett a bajnokságban megszerzett 12. helyezéssel?

-Nem vagyok elégedett, meglátásom szerint végezhettünk volna jóval előrébb is. Voltak szép meccseink, amikor nagyon pozitív összképet mutatott a csapat. Az FTC és az Eger elleni idegenbeli találkozók voltak nagyon bíztatóak, de a végül bronzérmes BVSC-t is sikerült itthon megszorongatnunk és legyőznünk a Szolnokot, ezekre a későbbiek során lehet alapozni. De sajnos a másik oldalt is látni kell, a hozzánk tudásban közelebb álló csapatok ellen a mérleg nyelve legtöbbször az ellenfél javára billent, a végül mögöttünk végző csapatok elleni meccseken pedig összesen egy pontot sikerült szereznünk a tizenkettőből, ez nagyon gyenge. Összességében azt gondolom, hogy egy tízen belüli helyezés reális lett volna, ha mindig teljes csapattal tudunk kiállni, és a második félévben mutatott hozzáállás lett volna ránk végig jellemző.

Miben kell ennek a generációnak a leginkább fejlődnie egyénileg és csapatszinten?

-Mivel ők még nagyon fiatalok, ezért szinte a játék összes elemében fejlődniük kell még. Egyénileg azt gondolom, hogy felvesszük a versenyt a nagyobb csapatokkal is, nem lövünk rosszabbul, a pestieket leszámítva az úszásban sem vagyunk lemaradva, és a játékintelligenciánk sem rosszabb. A legtöbben azért járnak előttünk, mert egyrészről nagyobb a merítési lehetőségük, másfelől pedig jobban dolgoznak együtt csapatként, oda merik adni a labdát azoknak is, akik esetleg a cserepadról beállva próbálnak segíteni. Év végére azért volt ebben is előrelépés, szerintem jó irányba indultunk el, és ez szerencsére már győzelmekkel is párosult.

Fiatal edzőként miben kell neked személy szerint még fejlődni?

-Ha minden jól megy, akkor hamarosan befejezem az egyetemi tanulmányaimat, ami nekem eddig egy kettősség volt az életemben az edzősködés mellett. Ez azt jelenti, hogy ezentúl százszázalékban tudok majd a munkára koncentrálni, ami az első ilyen szezonom lesz. Eddig is próbáltam az edzésekre és a mérkőzésekre lelkiismeretesen készülni, volt, hogy idegenbe is elutaztam felvenni egy mérkőzést, hogy megfelelően fel tudjunk készülni az ellenfélből. A szabadidőm bővülésével erre még több időm lesz, úgyhogy több energiát fogok belefektetni, hogy a srácok többet kapjanak vissza a sporttágból. Személy szerint leginkább keménységben kell majd fejlődnöm, néha túl lágyszívű vagyok a fiúkkal, amit ők rendszeresen ki is használnak, úgyhogy jövőre mindenképpen szigorítani fogok a szabályokon.