Mindössze másfél esztendeje annak, hogy 2012 januárjában megszületett a Varga Tamás DVSE Pólósuli. A Debrecen vízilabdacsapatának kétszeres olimpiai bajnoka hétről-hétre végigjárta a cívisváros, illetve a környező települések alapfokú oktatási intézményeit, hogy minél több kisdiákhoz eljusson, és minél több sportolni, vízilabdázni vágyó gyermeket összegyűjtsön. Az akkori jelentkezők közül 18 reménység az elmúlt héten bejegyezte az első aranyfejezetet a Pólósuli történelemkönyvébe!

 

Egy héttel ezelőtt, szombaton este Varga Tamás, a Pólósuli szakmai igazgatója, valamint Michele Giorgetti, a fiatalok trénere tanítványaikkal útnak indultak az olaszországi Lignanoba, Európa legnagyobb nemzetközi gyermek pólós fesztiváljának helyszínére. A június 16 és 23. között megrendezésre kerülő Habawaba küzdelmeire 13 ország 108 csapatának 1209 sportolója nevezett. Farkasszemet néztek egymással többek közt Brazília, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Görögország, Egyiptom, Litvánia, Montenegró, Románia, Szingapúr, Spanyolország, és Svájc fiataljai is, míg Magyarországot három klub képviselte: a VARGA TAMÁS DVSE PÓLÓSULI, a ZF-Eger két gárdája és a szombathelyi Aligátorok.

Athén és Peking olimpiai bajnokának nevével fémjelzett Pólósuli fiataljai életük első hivatalos megmérettetését nagyszerűen kezdték, hiszen túl azon, hogy győzelemmel rajtoltak, veretlenül zártak csoportjuk élén, megelőzve a francia MWP ROUGE, az olasz EXTRA LARGE VERONA, POSILLIPO CAIMANI, illetve a STURLA alakulatát. Az első felvonás után újabb csoportkör következett, ahol az utolsó helyezett kivételével újfent megmérkőztek egymással az együttesek – a hajdúsági legények ezúttal sem találtak legyőzőre, így ismét csoportelsőként zártak. A folytatásban egy másik csoport negyedik helyezettje várt volna rájuk, nevezetesen a brazil BAURU, ám miután azok nem jelentek meg az összecsapás helyszínén, a debreceniek játék nélkül jutottak a legjobb 32-be. Pénteken délután így már a 16-ba kerülésért szállhatott harcba a cívisvárosi különítmény, ellenfelüket, a BULGARIA csapatát azonban idősebb játékos szerepeltetése miatt kizárták, ezért a ROMA következett, és egy 9-1-es hajdúsági diadal! A veretlenül menetelő újoncokat a nyolcba jutásért csak az olasz bajnok CATANIA tudta megállítani. Ennek ellenére nincs okuk csüggedni, hiszen a fiatalok 108 együttes közül minden várakozást felülmúlva a legjobb 16-ban zártak Európa legnagyobb vízilabda fesztiválján – a résztvevő magyar különítményeket is megelőzve! A tornát az olasz SAVONA alakulata nyerte.

 

– Rettentően boldog vagyok és büszke a gyerekekre, akik tulajdonképpen már másfél esztendeje a kezem alatt vannak, hogy ezt az eredményt elérték, és a legsikeresebb magyar csapatként zárták a Habawabat! Amikor Debrecenbe érkeztem, kitaláltam, hogy elkezdek kicsi gyermekeket egy pólósuli keretein belül edzeni és megtanítani őket vízilabdázni, így 2012 januárjában elkezdtem járni az iskolákat, hogy fiatalokat toborozzak. Éppen ezért óriási dolog, hogy máris bejutottunk a legjobb 16-ba ezekkel a reménységekkel, akik nemrégiben a nulláról kezdték el ezt a sportágat, nemhogy a labdát nem tudták megfogni, sokan úszni sem tudtak rendesen, ma pedig azt látom, hogy lövöldözik a gólokat, ami nagyon nagy örömmel tölt el! Hálás vagyok nekik ezekért a felejthetetlen pillanatokért, melyeket az elmúlt napokban okoztak nekem! A legjobb nyolc közé kerülésért vívott csatában olyan csapattól kaptunk ki, aki a saját korosztályában a déli régiót toronymagasan megnyerte Olaszországban. Úgy gondolom, hogy jobb riválistól kikapni nem szégyen, ráadásul ők bizony jelentős előny birtokában vannak, hiszen náluk már ennek a korosztálynak is van saját bajnoksága, addig hazánkban nincs. Abban azonban biztos vagyok, hogy ennek az elindítását kezdeményezni fogom Magyarországon, az utánpótlás-nevelés szempontjából ugyanis nagyon fontos – fogalmazott Varga Tamás, a Pólósuli szakmai igazgatója.

– Debrecen büszke lehet arra, hogy 108 együttesből ez a kis csapat a legjobb 16 között zárt, ezzel pedig elindult valami a hajdúsági fővárosban utánpótlás szinten! Én azon leszek, hogy 3-4 év múlva meg is tudjuk nyerni a Habawaba küzdelmeit, és olyan erős utánpótlás szülessen a cívisvárosban, amelyből 6-7 esztendő múltán teljes mértékben debreceni játékosokat tudjon foglalkoztatni a felnőtt csapat. Addig pedig minden adott számukra ahhoz, hogy válogatott szintű, meghatározó vízilabdázókká váljanak. Ezért is volt fontos, hogy felmérjük, hol tartunk most, és azt kell mondjam, a középmezőnynél jóval előrébb, valahol az élmezőny vége felé, a 10-14. helyek egyikének környékén. Mindent összevetve, nagyon hasznos túrán vagyunk túl, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztünk, mindamellett, hogy Szingapúrba, Dubajba, Párizsba, Szicíliába, Rómába, Montpellierbe és még Görögországba is meghívást kaptunk, különböző tornákra. Természetesen mindenhova nem fogunk tudni elutazni, de szeretném, hogy az esztendő során legalább 3-4 megmérettetésre eljussunk, elősegítve azt, hogy akár már jövőre előrébb végezzünk a Habawaban – vélekedett a világklasszis pólós.

– Nagyon sokan ismerik a nevemet a nemzetközi pólóvilágban, többek közt ennek is köszönhető volt az, hogy sokan felkapták a fejüket a Varga Tamás DVSE Pólósuli hallatán és szereplésén – mindenki gratulált, és rengeteg dicsérő szót kaptam. Köszönettel tartozom mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a Pólósuli eljusson idáig – a DVSE-nek, az alapítványnak, de elsősorban Michelenek, aki az elmúlt hónapokban átvette a fiatalok irányítását, az elnöki teendőim és a felnőtt csapat miatt ugyanis kevesebbet tudtam velük foglalkozni. Jövő szeptembertől azonban tervezem, hogy visszatérek, és az OB I-es gárdával párhuzamosan edzem a legfiatalabbakat is.

 

– Megemelem a kalapomat a csapat tagjai előtt, akik elérték ezt a fantasztikus eredményt! Nagyon büszke vagyok rájuk, örülök, hogy így sikerült életük első nagy megmérettetése. Őszintén megmondom, nem gondoltam volna, hogy ilyen nagyszerűen menetelnek egészen a legjobb 16-ba, nyolc győzelmet bezsebelve. Hatalmas dolgot hajtottak végre, pláne úgy, hogy mindössze másfél esztendeje kezdtek csak el vízilabdázni – míg az előttünk végző alakulatok oroszlán része több éve pólózik. Ez azonban csak a kezdet! Ez az eredmény ugyanis egy kiváló kiindulópont lehet számunkra – most már látom, hogy hol tartunk, és miben kell még javulnunk, fejlődnünk, ezért is volt nagyon tanulságos számunkra a torna. Azt pedig jobban sajnálom, hogy néhány korosztályt váltó gyermekemtől el kell válnom, mint a CATANIA ellen elszenvedett vereséget… Gratulálok a fiataloknak, Tamásnak pedig köszönöm a lehetőséget, hogy velük foglalkozhatok – nyilatkozott büszkén a Pólósuli edzője, Michele Giorgetti.

 

 

Eredmények:

MWP ROUGE – DVSE PÓLÓSULI 3-7

DVSE PÓLÓSULI – EXTRA LARGE VERONA 7-2

DVSE PÓLÓSULI – POSILLIPO CAIMANI 9-3

DVSE PÓLÓSULI – STURLA 8-1

DVSE PÓLÓSULI – MWP ROUGE 7-3

DVSE PÓLÓSULI – STURLA 7-0

DVSE PÓLÓSULI – EXTRA LARGE VERONA 6-3

DVSE PÓLÓSULI – BAURU – játék nélkül a DVSE PÓLÓSULI jutott a legjobb 32-be

DVSE PÓLÓSULI – ROMA 9-1 (legjobb 16-ba kerülésért)

DVSE PÓLÓSULI – CATANIA 1-9 (legjobb 8-ba kerülésért)

 

A DVSE Pólósuli csapata: Balogh Benedek, Barta Tóbiás, Bujdosó Zsombor, Burzán Péter, Demény Márton, Farkas Ádám, Fedác Dominic, Gyurán Olivér, Kerezsi Ruben Zétény, Kőszegi Dániel, Krasznai Bendegúz, Mercs Dániel, Mészáros Patrick, Nagy Benedek, Ördögh Dénes, Szűcs Álmos, Tőzsér Dávid, Vigh Gergő. Edző: Michele Giorgetti. Szakmai igazgató: Varga Tamás.